Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab z miodem i imbirem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab z miodem i imbirem - składniki:
  • 6 łyżek oleju lub masła ghee
  • 100 g boczku
  • z grubsza posiekanego
  • 800 g - 1 kg schab wieprzowego bez kości
  • 2 ząbki czosnku posiekane na plastry
  • 4 łyżki miodu
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • obrane pokrojone na plastry
  • 2-3 marchewki pokrojone w kawałki 2 cm
  • 4 ziemniaki - najlepiej słodkie bataty - obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/3 dyni lub pietruszki
  • kalarepy - pokrojone w kawałki podobnie jak marchew
  • 4 szalotki lub 2 małe cebule pokrojone na części
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Schab z miodem i imbirem - sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć boczek do koloru złoto-brązowego. Wyjąć z garnka i odstawić. Następnie w tym, co zostało po obsmażeniu boczku, obsmażyć schab, po 4-5 minut na stronę, aż się lekko zrumieni. Do garnka dodać czosnek, imbir i miód, nadal gotować na średnim ogniu - ok. 4 minut, aż się karmelizuje. Dodać marchew, inne warzywa (dynia, ziemniaki, pietruszka), szalotki, rozmaryn, boczek, bulion warzywny i czarny pieprz, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut do miękkości warzyw (dynię można dodać nieco później, ponieważ pierwsza zrobi się miękka). Warzywa usunąć łyżką cedzakową na miseczkę i odstawić. Schab nadal gotować jeszcze przez 45 min - godzinę lub aż mięso będzie miękkie. Wyjąć schab z garnka i pokroić w grube plastry. Wrzucić do garnka pokrojony schab oraz ugotowane warzywa, żeby się ogrzało. Podawać na ciepło - plaster mięsa z ziemniakami i warzywami polany imbirowo-miodowym sosem.