Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polski bigos szlachecki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polski bigos szlachecki - składniki:
  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 kg mięsa (mieszanego wołowego i wieprzowego)
  • 0.5 kg wędzonych kości
  • 2 jabłka słodko-winne
  • garść ok. 12 szt. suszonych prawdziwków
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 150 g suszonych wędzonych śliwek
  • 2/3 szklanki czerwonego wina
  • sól pieprz i cukier (może być miód) - do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego jałowca i ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1/2 czuszki lub 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1.5 łyżki słodkiej papryki
  • 2 goździki
Polski bigos szlachecki - sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalać wodą śliwki i suszone grzyby w oddzielnych miskach. Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Śliwki odcedzić i pokroić, a wodę z nich zachować. Do garnka wlać szklankę wody i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną oraz poszatkowaną świeżą kapustę. Dodać również pokrojone drobno mięso i wędzone kości, jabłka starte na tarce, pokrojone grzyby wraz z wodą i śliwki z wodą, której się moczyły. Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną cebulę i dodać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Wlać wino i ponownie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu przez kilka godzin co i raz mieszając, do momentu, aż kapusta zmięknie. Przez 4 kolejne dni (aby składniki się ?przegryzły?) krótko podgrzewać bigos i na noc pozostawiać w chlodnym miejscu. Piątego dnia zajadać ze smakiem z pajdą wiejskiego chleba :)