Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak słodko-ostry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak słodko-ostry - składniki:
  • 500 g filetu z kurczaka
  • przyprawa do mięsa
  • 0.5 czerwonej papryki
  • 0.5 żółtej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula\
  • 100 ml soku z ananasa
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 0.5 łyżeczki curry
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • Szczypta imbiru
  • sól do smaku
  • pieprz
Kurczak słodko-ostry - sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy przyprawą do mięsa. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i kurczaka. Gdy jest podsmażony dokładamy pieczarki z cebulą. Dolewamy wodę, sok z ananasa i przyprawiamy koncentratem pomidorowym, czerwona papryką, curry, kardamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości.