Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gulasz z ciecierzycy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gulasz z ciecierzycy - składniki:
  • 30 dag ciecierzycy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • chilli do smaku
Gulasz z ciecierzycy - sposób przygotowania: Ciecierzycę trzeba namoczyć przez noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę należy gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodać trochę papryki słodkiej i przesmażyć, uważając aby jej nie przypalić. Dodać pokrojoną paprykę, ciecierzycę i pomidory. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. W czasie gotowania podlewać 1 szklanką wody lub bulionu. Pod koniec gotowania doprawić do smaku.
Gulasz wołowy

Informacje o Gulasz z ciecierzycy

  • Hummus - arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi

    Hummus - arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi

    rolę w kuchni Bliskiego Wschodu, basenu Morza Śródziemnego oraz w kuchni hinduskiej. Ugotowane, doprawione ziarna mogą stanowić samodzielny dodatek do dań lub stanowić jeden ze składników jednogarnkowych potrawy, np. curry czy gulaszów. Z ciecierzycy robi się także mąkę (w kuchni indyjskiej znana jako

  • Pan Ziółko wraca na targ

    wędzonki jest bezkonkurencyjne, gdy doprawiasz gulasz, chili, ciecierzycę w pomidorach albo zupę fasolową. Ponieważ papryczek jest w puszce sporo, a do dania wystarczy jedna-dwie, można przełożyć je do słoika i wtedy około miesiąca przechowywać w lodówce; można też zamrozić w małych torebkach