Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Groszek babci Zosi
Groszek babci Zosi - składniki:
Groszek babci Zosi - sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, pokroić w plastry i trzymać w cieple. Pozostałe warzywa (bez groszku) oczyścić, obrać, pokroić w kostkę (fasolki nie kroimy) i ugotować (15 minut powinno wystarczyć) 2-3 min. przed zakończeniem gotowania dodać groszek. Masło połączyć z mąką i mlekiem, zagotować stale mieszając. Należy uważać, żeby nie pojawiły się zbrylenia. Warzywa (razem w plastrami ziemniaków) odsączyć i przełożyć do mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z plastrami szynki. Chociaż połączenie szynki z mlekiem wydaje się komiczne, całość smakuje wyśmienicie. Można dodać również wędzone szprotki, które nadają dodatkowego charakteru potrawie.
- na 5-6 porcji:
- 1.5 l mleka lub słodkiej śmietany
- 300 g kartofli
- 200 g marchwi
- 200 g kalarepy
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 200 g fasolki szparagowej
- łyżka mąki
- 40 g masła
- kilka plastrów wędzonej szynki pokrojonej w cienkie paski
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- garść natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki