Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą - składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300-400 g boczku lub boczku i innego mięsa
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz opcjonalnie
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą - sposób przygotowania: Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w plasterki, delikatnie solimy wg uznania. Układamy w naczyniu żaroodpornym - może być warstwowo (tzn ziemniaki, boczek i cebula) lub wszystko wymieszane. Można dodać trochę zmielonego pieprzu. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 45-60 minut (ziemniaki przy brzegu oraz boczek powinny być lekko przyrumienione). Czas pieczenia jest także zależny od możliwości piekarnika (nie każdy ma opcję grzania góra-dół) oraz gatunku ziemniaków. Najlepiej smakuje ciepłe. Dobre do tego jest piwo. U nas w domu piło się mleko, ale to jest wersja dla osób z tzw 'mocnym żołądkiem'.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach