Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą - składniki:
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą - sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebule i boczek kroimy w plasterki, delikatnie solimy wg uznania. Układamy w naczyniu żaroodpornym - może być warstwowo (tzn ziemniaki, boczek i cebula) lub wszystko wymieszane. Można dodać trochę zmielonego pieprzu. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 45-60 minut (ziemniaki przy brzegu oraz boczek powinny być lekko przyrumienione). Czas pieczenia jest także zależny od możliwości piekarnika (nie każdy ma opcję grzania góra-dół) oraz gatunku ziemniaków. Najlepiej smakuje ciepłe. Dobre do tego jest piwo. U nas w domu piło się mleko, ale to jest wersja dla osób z tzw 'mocnym żołądkiem'.
- 1 kg ziemniaków
- 300-400 g boczku lub boczku i innego mięsa
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz opcjonalnie
Pyszne ziemniaczki w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki