Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kociołek górnika

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kociołek górnika - składniki:
  • 1/2 kg wołowiny na zrazy lub pieczeniowej
  • 1/2 karkówki wiperzowej
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki przennej
  • 250 gr. słoniny
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • koperek 1/2 pęczka
  • szczypta:
  • soli
  • pieprzu do smaku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła
Kociołek górnika - sposób przygotowania: Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni. Skwarki ze słoniny oddzielamy od tłuszczu, odcedzamy i układamy na papierowym ręczniku (potem będą nam potrzebne). Zarówno wołowinę jak i wieprzowinę kroimy na 5 plastrów (jak do kotletów), przyprawiamy pieprzem, następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy mąką i obsmażamy na złoty kolor z obu stron we wcześniej przygotowanym smalcu. Obsmażone mięso zalewamy bulionem, dusimy do miękkości. W osobnym naczyniu sporządzamy zasmażkę: masło topimy, dodajemy mąkę, rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody, dodajemy sos spod duszonego mięsa. mieszamy do zagotowania, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. W osolonym wrzątku gotujemy do miękkości osobno: ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Ugotowane ziemniaki kroimy w średnią kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki. W 5 garnuszkach kamionkowych układamy kolejno warstwami: ziemniaki, kotlet z karkówki, fasolkę szparagową, kotlet z wołowiny i końcową warstwę ziemniaków. Na końcu, górę potrawy przyprawiamy i ?okraszamy? skwarkami. Zalewamy zasmażką z ogórkami i koprem. Zapiekamy w piecu przez 15 - 20 min. Podajemy na gorąco.