Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kociołek górnika
Kociołek górnika - składniki:
Kociołek górnika - sposób przygotowania:
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni. Skwarki ze słoniny oddzielamy od tłuszczu, odcedzamy i układamy na papierowym ręczniku (potem będą nam potrzebne). Zarówno wołowinę jak i wieprzowinę kroimy na 5 plastrów (jak do kotletów), przyprawiamy pieprzem, następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy mąką i obsmażamy na złoty kolor z obu stron we wcześniej przygotowanym smalcu. Obsmażone mięso zalewamy bulionem, dusimy do miękkości. W osobnym naczyniu sporządzamy zasmażkę: masło topimy, dodajemy mąkę, rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody, dodajemy sos spod duszonego mięsa. mieszamy do zagotowania, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. W osolonym wrzątku gotujemy do miękkości osobno: ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Ugotowane ziemniaki kroimy w średnią kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki. W 5 garnuszkach kamionkowych układamy kolejno warstwami: ziemniaki, kotlet z karkówki, fasolkę szparagową, kotlet z wołowiny i końcową warstwę ziemniaków. Na końcu, górę potrawy przyprawiamy i ?okraszamy? skwarkami. Zalewamy zasmażką z ogórkami i koprem. Zapiekamy w piecu przez 15 - 20 min. Podajemy na gorąco.
- 1/2 kg wołowiny na zrazy lub pieczeniowej
- 1/2 karkówki wiperzowej
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki przennej
- 250 gr. słoniny
- 2 średnie ogórki kiszone
- koperek 1/2 pęczka
- szczypta:
- soli
- pieprzu do smaku
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki