Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wiosenne placuszki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wiosenne placuszki - składniki:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki cieciorki z puszki
  • łyżka mąki jaglanej
  • łyżka mąki z cieciorki
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kumin do smaku
  • olej do smażenia
Wiosenne placuszki - sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, dolewamy trochę wody. Odstawiamy na 30 minut, aby składniki się połączyły, a masa napęczniała. Mieszamy przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wlewamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki można jeść na ciepło i na zimno. Rada: Mąki z cieciorki i kaszy jaglanej nie musimy kupować. Można ją zrobić samemu, mieląc suche ziarna w młynku do kawy.