Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lody z rabarbaru
Lody z rabarbaru - składniki:
Lody z rabarbaru - sposób przygotowania:
Rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli - stale miksując - wlewamy gorącą śmietankę. Masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, studzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy pieczony rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy cienką warstwą w dużym żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów.
Deser możemy posypać pokruszonymi migdałami w karmelu.
- 240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
- 200 g cukru
- cytryna
- 550 ml śmietanki kremówki
- laska wanilii
- 6 żółtek
- Pieczony rabarbar:
- 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki
- 1/2 szklanki cukru
- 50 ml słodkiego białego wina
- pomarańcza
- kawałek imbiru (ok. 1 cm) obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!
Informacje o Lody z rabarbaru
-
Wiosenne desery
; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Z rabarbaru wyczarujesz także pyszne, domowe lody. Polecamy również nasze przepisy na dietetyczne lody truskawkowe ze stewią oraz lody imbirowo-truskawkowe . Lody z rabarbaru 240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki 200 g cukru cytryna 550 ml
-
Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów
pistacjami. Lody z rabarbaru 240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki 200 g cukru cytryna 550 ml śmietanki kremówki laska wanilii 6 żółtek Pieczony rabarbar: 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki 1/2 szklanki cukru 50 ml słodkiego białego wina pomarańcza kawałek imbiru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki