Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biszkopt z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Biszkopt z truskawkami - składniki:
Biszkopt z truskawkami - sposób przygotowania: Robimy biszkopt. Jajka z cukrem pudrem ubijamy mikserem do białości. Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, aby sucha mieszanina się napowietrzyła. Dodajemy ją stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy mus. Żelatynę namaczamy w lodowatej wodzie. Im zimniejsza woda, tym mniejsza jej ilość połączy się z żelatyną - nie zakłóci to proporcji płynów w musie. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Dno naczynia nie może dotykać wrzątku, gdyż czekolada może się przegrzać. Białka ubijamy na pianę i utrwalamy, dodając pod koniec cukier puder (po łyżce). Dzięki temu piana dłużej zachowa sztywną konsystencję. Odciskamy żelatynę, by oddzielić wodę, i rozpuszczamy ją na bardzo małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę wkręcamy do płynnej czekolady i stopniowo dodajemy najpierw ubitą śmietankę, a następnie ubite białka, delikatnie mieszając. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Robimy syrop. W rondelku gotujemy przez 5 minut wodę z cukrem i posiekanym imbirem. Studzimy, cedzimy i dodajemy gin. 2/3 truskawek kroimy w cząstki i mieszamy z posiekanymi listkami mięty. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty, które nasączamy syropem (trochę pozostawiamy do dekoracji). Na pierwszy blat nakładamy 1/3 musu i połowę truskawek z miętą. To samo robimy z drugim blatem, kładąc go na pierwszej warstwie. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem i lekko dociskamy. Resztę musu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort dekorujemy pozostałymi truskawkami przekrojonymi na pół i polewamy resztą syropu imbirowego.

Informacje o Biszkopt z truskawkami

  • Menu dnia [wynik głosowania na Facebooku]

    Menu dnia [wynik głosowania na Facebooku]

    , stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z sokiem z pomarańczy lub też galaretkę truskawkową i następnie wyłożyć do przygotowanej formy z biszkoptem i truskawkami (możesz zachować trochę galaretki do przybrania sernika). Na wierzch ułóż plasterki truskawek i wstaw sernik na

  • Sezon na truskawki!

    Sezon na truskawki!

    ciasta 26cm ... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Wraz ze zbliżającym się latem na naszych stołach zaczynają królować ciasta z owocami. Klasyczny biszkopt z truskawkami i galaretką możesz urozmaicić dodatkiem budyniu, ale będzie świetnie smakował

  • Sernik na zimno - deser idealny

    Sernik na zimno - deser idealny

    , cały czas ubijając, stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z sokiem z pomarańczy lub też galaretkę truskawkową i następnie wyłożyć do przygotowanej formy z biszkoptem i truskawkami (możesz zachować trochę galaretki do przybrania sernika). Na wierzch ułóż plasterki

  • Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

    pomarańczy lub też galaretkę truskawkową i następnie wyłożyć do przygotowanej formy z biszkoptem i truskawkami (możesz zachować trochę galaretki do przybrania sernika). Na wierzch ułóż plasterki truskawek i wstaw sernik na min. 2 godz. do lodówki. Autor: Karol Okrasa i Łukasz Pielak