Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango
Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango - składniki:
Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango - sposób przygotowania:
Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przyrządzamy marynatę do kurczaka. Ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy je przewracamy mięso, aby dobrze pokryły się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Odstawiamy na kilka minut, kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.
- Sos pomarańczowy:
- szklanka oliwy
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- Kurczak:
- 2 łyżeczki kuminu
- 6-8 roztartych ząbków czosnku
- zielona papryczka chilli (oczyszczona z pestek i posiekana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- Oraz:
- 2 mango (pokrojone na kawałki)
- 2 awokado (obrane
- pokrojone na kawałki)
- 300 g mieszanych drobnolistnych sałat
- garść nerkowców prażonych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki