Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka imbirowa z owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka imbirowa z owocami - składniki:
Galaretka imbirowa z owocami - sposób przygotowania: Miażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy cytrynowej, umyty, ale nie obrany imbir kroimy w plasterki. W 350 ml gorącej wody rozpuszczamy cukier. Dodajemy trawę cytrynową i imbir, przykrywamy, zostawiamy godzinę na maleńkim ogniu. Przecedzamy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy śliwki lub czereśnie na połówki, usuwamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, stroną przecięcia do góry, lekko posypujemy cukrem (ale nie jest to konieczne). Pieczemy 5-7 minut w 150°C. Zdejmujemy z blachy i studzimy. Sok, który puściły owoce, możemy przecedzić i zabarwić nim imbirowy syrop. Podłużną formę na terrinę lub keksówkę wyściełamy przezroczystą folią kuchenną. Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według opisu na opakowaniu. Dodajemy ją do syropu. Trochę syropu z żelatyną wlewamy na dno przygotowanej formy, wstawiamy do lodówki, czekamy, aż ta warstwa zastygnie. Potem układamy na niej połówki upieczonych owoców, polewamy kolejną warstwą syropu. Gdy i ona zastygnie, kładziemy kolejną warstwę owoców i syropu, i jeszcze jedną (w terrinie powinny być 3 warstwy owoców i tyle samo warstw galaretki). Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby galareta zastygła. Kroimy na porcje.

Informacje o Galaretka imbirowa z owocami

  • Owocowe orzeźwienie

    Owocowe orzeźwienie

    święta. Jeśli przypuszczasz, że imbiru może w niej być zbyt dużo, dodaj mniej. Galaretka imbirowa z owocami 2 łodygi trawy cytrynowej kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru 200 g cukru cytryna 20 śliwek węgierek lub 40 czereśni lub wiśni ewentualnie odrobina cukru 10 płatków żelatyny (lub 10-gramowe