Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Buchty drożdżowe z kruszonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Buchty drożdżowe z kruszonką - składniki:
Buchty drożdżowe z kruszonką - sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn: Do ciepłego (nie gorącego) mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotuj ciasto: Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (naczynie z ciastem przykryj czystą, bawełnianą ściereczką). Następnie ciasto lekko zagnieć i podziel na osiem części. Z każdej uformuj kuleczkę. Kuleczki ułóż w prostokątnej formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Kuleczki powinny podwoić objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza oraz połącz wszystkie składniki kruszonki. Buchty posmaruj roztopionym masłem i posyp kruszonką. Wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Jeśli bułeczki będą się zbytnio rumienić, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.