Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Buchty drożdżowe z kruszonką
Buchty drożdżowe z kruszonką - składniki:
Buchty drożdżowe z kruszonką - sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn: Do ciepłego (nie gorącego) mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Przygotuj ciasto: Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (naczynie z ciastem przykryj czystą, bawełnianą ściereczką). Następnie ciasto lekko zagnieć i podziel na osiem części. Z każdej uformuj kuleczkę. Kuleczki ułóż w prostokątnej formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Kuleczki powinny podwoić objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza oraz połącz wszystkie składniki kruszonki. Buchty posmaruj roztopionym masłem i posyp kruszonką. Wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Jeśli bułeczki będą się zbytnio rumienić, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki