Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czosnek w oliwie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czosnek w oliwie - składniki:
  • 1.5 szklanki dobrej oliwy
  • 1.5 łyżeczki soli morskiej
  • 65 obranych ząbków czosnku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 gałązek tymianku
  • listek laurowy
Czosnek w oliwie - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Wszystkie składniki wkładamy do żaroodpornego naczynia, tak aby czosnek był pokryty oliwą. Przykrywamy naczynie i pieczemy, aż czosnek ładnie się przyrumieni - około godziny. Wyjmujemy, studzimy, przekładamy do dwóch słoików o pojemności 250 ml. Na powierzchni oliwy układamy wycięte z folii kuchennej kółeczka, szczelnie zamykamy słoiki. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Konfitowany czosnek jest dobrym dodatkiem do zup, sosów sałatkowych, nadaje się też do makaronów i smarowania pieczywa.

Informacje o Czosnek w oliwie

  • Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

    Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

    Ma mnóstwo smaku, ale do przygotowania wystarczy kilka dość prostych składników. Tego kurczaka podawaj z pieczywem i dobrą oliwą. 750 g podudzi z kurczaka 2 puszki pomidorów 150 g czarnych oliwek bez pestek 50 g kaparów 1 łyżka posiekanego oregano oliwa cukier sól pieprz Na patelni rozgrze

  • Aioli

    Aioli

    Aioli (lub ailloli) to sos z czosnku i oliwy, wywodzący się z południowej Francji i Hiszpanii. Jego pierwotna wersja składała się tylko z tych dwóch głównych składników, współcześnie dodaje się do niego żółtko jajka, przez co aioli bardzo przypomina majonez czosnkowy. Jest

  • Targ egipski

    czosnku, sól, pieprz sos ziołowy: mały pęczek posiekanej natki, mały pęczek posiekanej bazylii, kilka listków mięty, 1 łyżka kaparów, 2 anchois, 100 ml oliwy z oliwe, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pieprz Oliwę, drobno pokrojone chilli

  • Kulinarna propozycja Marco Ghia na pyszne śniadanie, czyli chrupiąca bruschetta z gorgonzolą i gruszką

    Kulinarna propozycja Marco Ghia na pyszne śniadanie, czyli chrupiąca bruschetta z gorgonzolą i gruszką

    Składniki: 3 kromki chleba 100 g gorgonzoli 1 gruszka poszatkowana natka pietruszki sól oliwa extra vergine 1 łodyga selera naciowego czosnek Sposób przygotowania: Kroimy drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba nacieramy go ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą

  • Surf & turf

    Surf & turf

    , czosnek, odrobina oliwy Polędwicę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy ją przez godzinę w przy-prawach i oliwie. Kawałki mięsa zawijamy w cienkie plastry cukinii (część cukinii odkładamy) i nadziewamy na przemian z krewetkami na drewniane patyczki. Grillujemy, aż mięso będzie

  • Grzanki

    curry, kuminem, chilli, oregano. Pokrojone kromki posypane serem, posmarowane czosnkiem, dobrą oliwą z ziołami, zapieczone to superłatwe dania. Można je uzupełnić plastrem szynki, bekonu, jajkiem, nawet kawiorem albo podawać z farszem np. ze szpinaku, cebuli, mięsa

  • Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

    Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

    pomidorami makaron kokardki mozzarella suszone pomidory z oliwy czosnek bazylia oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z pokrojoną mozzarellą, suszonymi pomidorami i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Całość doprawiamy solą, bazylią oraz polewamy oliwą z oliwek lub zalewą z suszonych

  • "Strączki z pomysłem" [WYNIKI KONKURSU]

    "Strączki z pomysłem" [WYNIKI KONKURSU]

    jemy. Trochę się lepi, ale nam to nie przeszkadzało. A ktoś, kto nie zna ciecierzycy, myśli, że to jakieś orzeszki. Składniki: 400g mrożonego zielonego groszku 150g orzeszków ziemnych niesolonych 80g parmezanu lub innego sera żółtego 50g świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 80ml oliwy sok z połowy cytryny