Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem z pigwy, jabłka i pomarańczy
Dżem z pigwy, jabłka i pomarańczy - składniki:
Dżem z pigwy, jabłka i pomarańczy - sposób przygotowania:
Pigwy zalewamy szklanką wody, rozgotowujemy na małym ogniu i przecieramy przez sito. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do osobnego garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy, aż będą miękkie. Wtedy przecieramy je przez sito, usuwając wcześniej dające się wyłowić fragmenty gniazd nasiennych i skórkę. Łączymy oba przeciery, dodajemy drobniuteńko posiekaną lub zmieloną skórkę pomarańczową, zagotowujemy, wsypujemy cukier i, mieszając, dusimy 20 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Gdy wystygnie, przenosimy w chłodne miejsce. Znakomity do pieczywa i deserów, a jeśli go mniej posłodzimy - także do wędlin i mięs na zimno.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki