Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Likier orzechowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Likier orzechowy - składniki:
Likier orzechowy - sposób przygotowania: Do gąsiorka wlewamy spirytus i przegotowaną ostudzoną wodę, wrzucamy umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały oraz cynamon i goździki. Gąsiorek zakorkowujemy i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsamy). Następnie nalewkę zlewamy, przefiltrowujemy przez gazę lub bibułę. Cukier zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Do gorącego syropu wlewamy ostrożnie orzechową nalewkę, dokładnie mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej rok w ciemne i chłodne miejsce. Gotowy likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.

Informacje o Likier orzechowy

  • Panna cotta - kremowe delicje

    Panna cotta - kremowe delicje

    czerwone wino do połowy objętości, zmniejsz ogień i wrzuć do niego czereśnie, po czym gotuj je na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodaj masło i gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij rondel z ognia, wlej do środka 1 łyżkę octu balsamicznego oraz likier orzechowy. Wymieszaj i odstaw na później