Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Likier orzechowy
Likier orzechowy - składniki:
Likier orzechowy - sposób przygotowania:
Do gąsiorka wlewamy spirytus i przegotowaną ostudzoną wodę, wrzucamy umyte, osuszone i pokrojone na ćwiartki zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały oraz cynamon i goździki. Gąsiorek zakorkowujemy i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (codziennie nim potrząsamy). Następnie nalewkę zlewamy, przefiltrowujemy przez gazę lub bibułę. Cukier zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Do gorącego syropu wlewamy ostrożnie orzechową nalewkę, dokładnie mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej rok w ciemne i chłodne miejsce. Gotowy likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
Informacje o Likier orzechowy
-
Panna cotta - kremowe delicje
czerwone wino do połowy objętości, zmniejsz ogień i wrzuć do niego czereśnie, po czym gotuj je na niewielkim ogniu przez 5 minut. Dodaj masło i gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij rondel z ognia, wlej do środka 1 łyżkę octu balsamicznego oraz likier orzechowy. Wymieszaj i odstaw na później
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki