Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone pomidory

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone pomidory - składniki:
Pieczone pomidory - sposób przygotowania: Ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów układamy na natłuszczonej blasze skórką do dołu. Na pomidorach kładziemy gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze pół godziny. Po przestudzeniu zdejmujemy skórki. Obrane pomidory układamy na półmisku, dekorując porwanymi listkami sałat i bazylii. Sałatkę skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu. Rada: Pomidory najlepiej smakują z ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano i kroplą dobrej oliwy. Dodatek tłuszczu sprzyja przyswajaniu witamin, które pomidory zawierają.

Informacje o Pieczone pomidory

  • Piątkowy obiad - wynik głosowania na Facebooku!

    Jesteś miłośnikiem pomidorów? Mogłoby się wydawać, że wypróbowałeś je już na wszystkie możliwe sposoby... Spróbuj zrobić zupę z upieczonych wcześniej pomidorów - różnica będzie ogromna. Możesz ją jeść z pieczywem z następnego przepisu. Zupa z pieczonych pomidorów 4 szklanki bulionu drobiowego

  • Dynia

    . C. Makaron ugotować. Wymieszać z pieczonymi: pomidorami, cebulką, czosnkiem i salami. Posypać solą, pieprzem, serem, pikantnymi pestkami dyni. Całość polać oliwą.

  • Ricotta - łagodny i delikatny ser a la twarożek

    Ricotta - łagodny i delikatny ser a la twarożek

    zapiekankę z ricottą i pieczonymi pomidorami Składniki: 1 duża czerwona papryka 3-4 łyżki oliwy extra virgin 7 dojrzałych pomidorków koktajlowych przeciętych na pół sól morska świeżo zmielony pieprz 220 g sera ricotta 2 łyżki świeżo startego sera parmezan Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 220°C

  • Zupy kremy z sezonowych warzyw

    Zupy kremy z sezonowych warzyw

      odrobiną oliwy). Zupa krem z pieczonych pomidorów 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze będą malinowe) 1 czerwona papryka 2 niewielkie cebulki (mogą być czerwone) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu kilka listków świeżej bazylii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek kwaśna śmietana (18

  • Gremolata, czyli poświąteczne porządki

    pomidora. Mieszamy z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny, solą i odrobiną czosnku. Roladki z cukinii pokrojonej w podłużne plastry, upieczonej lub zblanszowanej, posmarowane pastą z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii

  • Sałatki i surówki na koniec lata

    Sałatki i surówki na koniec lata

    na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami. Autor: Magazyn Kuchnia Tę aromatyczną, chrupiącą i bardzo sycącą sałatkę możesz serwować zarówno solo, jak i

  • Zupa pomidorowa? Tradycyjna jest pyszna, ale warto czasem zaszaleć (10 przepisów)

    Zupa pomidorowa? Tradycyjna jest pyszna, ale warto czasem zaszaleć (10 przepisów)

    podgrzanych miseczkach i posypujemy grzankami. Autor: Ziołowy Zakątek Łatwy przepis na krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Składniki: 1 łyżka oleju 300 g wołowiny 4 listki bazylii 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 duża cebula (drobno pokrojona) pół łyżeczki mielonej papryki chili sól

  • "Opowiadania drewnianego stołu", czyli Monika Walecka gotuje, bo lubi. Mamy przepisy z książki!

    "Opowiadania drewnianego stołu", czyli Monika Walecka gotuje, bo lubi. Mamy przepisy z książki!

    się złote. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremek i daj im dobrze ostygnąć. Przed podaniem posmaruj każdą babeczkę grubą warstwą humusu. Ta tarta to oda do moich ukochanych pieczonych pomidorów, które w sezonie goszczą u mnie niezmiennie od kilku lat. Aby przełamać ich smak, dorzuciłam do