Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem - składniki:
Lazania z ricottą, fetą i szpinakiem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni szklimy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, podsmażamy minutę, mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Łączymy z ricottą i pokruszoną fetą. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i gotujemy lazanię partiami po 2-3 płaty - każdą porcję przez minutę. Odcedzamy, odkładamy i skrapiamy oliwą. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy trzy płaty lazanii. Na połowie każdego płatu rozkładamy porcję nadzienia szpinakowego, zawijamy go, tak aby płat ciasta przykrył szpinak. Kładziemy kolejne trzy płaty lazanii, a na nich nadzienie i zawijamy. W ten sam sposób układamy jeszcze dwie warstwy. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 20 minut. Rada: Lazanię dla wegetarian można przygotować również z innych warzyw, np. z bakłażana cukinii i pieczarek.