Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina z papryką i imbirem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wołowina z papryką i imbirem - składniki:
  • 500 g chudej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • ew. pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 2.5 cm drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • czerwona papryka pokrojona w szerokie paski
  • zielona papryka pokrojona w szerokie paski
  • cebula pokrojona w grube krążki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • świeżo ugotowany makaron lub ryż
Wołowina z papryką i imbirem - sposób przygotowania: Wołowinę kroimy w poprzek włókien, w cienkie paski. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub na dużej patelni i smażymy na nim 1 minutę czosnek, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i, ciągle mieszając, smażymy 2-3 minuty. Na koniec dorzucamy trawę cytrynową oraz imbir, zestawiamy patelnię z ognia. Wołowinę przekładamy do innego naczynia, a na patelnię wrzucamy obie papryki i cebulę. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zacznie się rumienić i trochę zmięknie. Ponownie przekładamy wołowinę na patelnię, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką