Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Eskalopki cielęce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Eskalopki cielęce - składniki:
  • 600 g polędwiczek cielęcych
  • sól
  • pieprz
  • świeża szałwia
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • oliwa
  • szklanka białego wina wytrawnego
Eskalopki cielęce - sposób przygotowania: Mięso tniemy na 24 medaliony, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy solimy, pieprzymy, kładziemy na nim listek szałwii i zawijamy w szynkę parmeńską. Podsmażymy na oliwie. Eskalopki przekładamy do rondla, zalewamy winem i chwilę dusimy. Rada: Świeże liście szałwii mają sosnowy smak i eukaliptusowo-cytrusowy aromat.

Informacje o Eskalopki cielęce

  • Świeże figi

    Świeże figi

    do ciekawszych należy wykorzystanie tych owoców do produkcji wina i bardzo poszukiwanego octu winnego. Eskalopki cielęce 6 eskalopek cielęcych 6 dojrzałych fig 3 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki porto 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz

  • Jajko Columbo

    Jajko Columbo

    (sos cebulowy), oeufs en gelée (jajka w galarecie), champignons farcis au crabe (grzyby z krabami w sosie beszamelowym) i foie gras. Porucznik zaprasza największego w świecie krytyka kulinarnego na kolację. Przygotowuje eskalopki cielęce, które jego ojciec przyrządzał

  • Rozmaryn

    dużo aromatycznych olejków, idealnie nadaje się do tworzenia szybkich sosów. Po usmażeniu mięsa na patelni (eskalopki cielęce, schabowe, befsztyki) odlewamy nadmiar oliwy, wrzucamy gałązki rozmarynu, zalewamy czerwonym winem i gotujemy, odskrobując z dna przypalonki. Zioło

  • Słona gruszka

    zrumień plastry gruszki z gałązkami rozmarynu, podlej rosołem i odparuj, usuń zioła i podaj gruszki posypane grubo mielonym pieprzem. Oba przepisy pasują do pieczonego schabu. Jeżeli masz w planie eskalopki cielęce, to nie od rzeczy będzie sos ze śmietanki z rozpuszczoną gorgonzolą. Usmażone eskalopki