Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dorada w winie
Dorada w winie - składniki:
Dorada w winie - sposób przygotowania:
Oczyszczone tusze ryby nacinamy nożem, posypujemy ziołami i obkładamy plastrami cytryny. Do brzucha ryb wkładamy po kilka plastrów cytryny, kilka gałązek ziół i po kawałku masła. Zalewamy winem, przykrywamy naczynie folią do żywności, aby ryby nie obeschły, i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pomidory sparzamy wrzątkiem i hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek oraz szalotkę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pomidory i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wlewamy pół kieliszka wina, doprawiamy solą i pieprzem. Usuwamy pestki z suszonych oliwek i dodajemy do pomidorów. Zamarynowane ryby grillujemy lub smażymy na oliwie na patelni kilka minut, pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki masła. Usmażone dorady podajemy z sosem pomidorowym z oliwkami.
- 2 dorady
- świeży tymianek
- świeża natka pietruszki
- 2 cytryny
- 100 g masła
- butelka białego wina
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżki suszonych czarnych oliwek
- sól morska
- pieprz
Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki