Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorada w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorada w winie - składniki:
Dorada w winie - sposób przygotowania: Oczyszczone tusze ryby nacinamy nożem, posypujemy ziołami i obkładamy plastrami cytryny. Do brzucha ryb wkładamy po kilka plastrów cytryny, kilka gałązek ziół i po kawałku masła. Zalewamy winem, przykrywamy naczynie folią do żywności, aby ryby nie obeschły, i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pomidory sparzamy wrzątkiem i hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek oraz szalotkę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pomidory i smażymy chwilę na dużym ogniu. Wlewamy pół kieliszka wina, doprawiamy solą i pieprzem. Usuwamy pestki z suszonych oliwek i dodajemy do pomidorów. Zamarynowane ryby grillujemy lub smażymy na oliwie na patelni kilka minut, pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki masła. Usmażone dorady podajemy z sosem pomidorowym z oliwkami.
Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]