Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mrożona charlotta jagodowa
Mrożona charlotta jagodowa - składniki:
Mrożona charlotta jagodowa - sposób przygotowania:
8 kokilek o średnicy 7-8 cm lub blachę do muffinek wykładamy folią. Mieszamy alkohol z wodą (alkohol możemy zastąpić syropem owocowym) i w tej mieszance zanurzamy na kilka sekund biszkopty. Wykładamy nimi ścianki i dno foremek. Miksujemy jagody, sok z cytryny, cukier puder i śmietankę. Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na mniej więcej 4 godziny. Małe charlotty wyjmujemy z foremek, usuwamy folię, układamy na talerzykach i pozostawiamy na 10 minut, żeby odtajały. Tuż przed podaniem każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną, owocami i miętą.
- 50 ml wiśniówki lub likieru owocowego
- 150 ml wody
- 24 okrągłe biszkopty
- 300 g mrożonych jagód
- sok z cytryny
- 125 g cukru pudru
- 125 ml śmietanki 36%
- Do dekoracji:
- świeże jagody lub borówki
- świeża mięta i bita śmietana
Informacje o Mrożona charlotta jagodowa
-
Madame Charlotta
Mrożona charlotta jagodowa (dla 8 osób) 50 ml wiśniówki lub likieru owocowego 150 ml wody 24 okrągłe biszkopty 300 g mrożonych jagód sok z 1
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki