Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka z migdałami i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka z migdałami i orzechami - składniki:
Szarlotka z migdałami i orzechami - sposób przygotowania: Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu z sokiem z cytryny i łyżką cukru około 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

Informacje o Szarlotka z migdałami i orzechami

  • Menu dnia z pyszną szarlotką

    Menu dnia z pyszną szarlotką

    ... Vialli Design Naczynie do z... Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Ta szarlotka, to znakomity pomysł na wykorzystanie jesiennych przysmaków - jabłek i orzechów. Najlepsza jest na ciepło, bez dodatków lub z gałką lodów. Szarlotka z migdałami i