Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Creme brulée z jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Creme brulée z jabłkami - składniki:
Creme brulée z jabłkami - sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, wlewamy do żółtek, mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy około godziny w temperaturze 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, uważając, by się nie przypalił. Gdy utworzy się karmel, dolewamy trochę winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty z jabłkami i redukujemy, aby powstał sos o gęstości miodu. Schłodzone porcje creme brulée posypujemy cukrem i krótko zapiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika. Dekorujemy jabłkami w syropie.