Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Creme brulée z jabłkami
Creme brulée z jabłkami - składniki:
Creme brulée z jabłkami - sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, wlewamy do żółtek, mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy około godziny w temperaturze 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, uważając, by się nie przypalił. Gdy utworzy się karmel, dolewamy trochę winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty z jabłkami i redukujemy, aby powstał sos o gęstości miodu. Schłodzone porcje creme brulée posypujemy cukrem i krótko zapiekamy pod rozgrzanym grillem
piekarnika. Dekorujemy jabłkami w syropie.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki