Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kapuśniak z pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kapuśniak z pieczarkami - składniki:
Kapuśniak z pieczarkami - sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, kroimy, smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smażymy, aż sos odparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietanki, łyżkę natki i, mieszając, jeszcze chwilę smażymy. Kapustę podlewamy odrobiną wody, chwilę dusimy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, selera w słupki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach; wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno pokrojonego pora, wlewamy 8 szklanek wody i zagotowujemy. Wkładamy kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę z rondla, pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotowujemy i posypujemy resztą natki pietruszki.