Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym - składniki:
  • 2 duże ogórki ze skórą
  • łyżka soli
  • 450 g dojrzałych pomidorów (bez skóry pokrojonych w kostkę)
  • 6 dymek (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • ząbek czosnku (zblanszowany i zmiażdżony)
  • garść liści kolendry (drobno posiekanych)
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym - sposób przygotowania: Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy dressing: lekko rozgniatamy i mieszamy pozostałe składniki. Ogórki odciskamy, osuszamy na ręczniku papierowym, rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.