Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placki z cukinii z wegańskim majonezem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placki z cukinii z wegańskim majonezem - składniki:
  • Majonez wegański:
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego (lub innego nierafinowanego bezsmakowego)
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • Placki z cukinii:
  • 2 cukinie
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 3 łyżki mąki z cieciorki
  • łyżeczka zmielonego złotego siemienia
  • łyżeczka babki jajowatej
  • pieprz
Placki z cukinii z wegańskim majonezem - sposób przygotowania: Majonez wegański: Miksujemy olej z solą, czosnkiem i musztardą. Dodajemy mleko i zwiększając obroty, blendujemy masę, aż stanie się gęsta. Następnie chłodzimy ją w lodówce, aby majonez zgęstniał. Placki z cukinii: Cukinie ścieramy na tarce. Solimy, czekamy około 10 minut, aż puszczą sok, a następnie wyciskamy go z nich (możemy zachować go do zupy lub dressingu). Dodajemy do startej cukinii utarty ząbek czosnku i oliwę. W oddzielnej misce mieszamy resztę suchych składników, a następnie łączymy je z cukinią. Odstawiamy na 10 minut. Placki nakładamy na rozgrzaną, teflonową patelnię i smażymy bez tłuszczu. Serwujemy je od razu. Idealnie smakują z majonezem.
Delikatne placki z cukinii z mozzarellą