Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bułeczki drożdżowe ślimaczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bułeczki drożdżowe ślimaczki - składniki:
Bułeczki drożdżowe ślimaczki - sposób przygotowania: Zaczyn: Drożdże rozkruszyć, dodać mąkę, cukier, mleko. Rozpuścić i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto: W robocie planetarnym rozetrzeć mąkę, cukier, śmietanę i masło. Stopniowo dodawać zaczyn, żółtka. Pod koniec dodać cukier wanilinowy. Zagnieść. Odstawić na godzinę, żeby urosło.Ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować Nutellą. Zwinąć w kształt rolady, pociąć na małe części w kształcie ślimaków, położyć w foremce do babeczek (posmarowanej masłem i posypanej mąką). Na wierzch posypać orzechami. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.