Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Francuskie ciasteczka migdałowe z malinami Calissons d'Aix

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Francuskie ciasteczka migdałowe z malinami Calissons d'Aix - składniki:
Francuskie ciasteczka migdałowe z malinami Calissons d'Aix - sposób przygotowania: Ciasteczka: Maliny rozdrabniamy w malakserze. Wszystkie sładniki mieszamy, aż powstanie zwarte ciasto (będzie się trochę lepić). Można dodać łyżeczkę wody lub soku, jeśli ciasto będzie zbyt suche. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 15 mm, podsypując cukrem pudrem. Kroimy na plastry 25 mm, a następnie na mniejsze kawałki w kształcie rombów. Palcami zaokrąglamy ciasteczka by nadać im kształt łezki. Możecie też od razu wycinać ciastka foremką łezką. Przygotowujemy lukier. Białko lekko roztrzepujemy widelcem, stopniowo dodajemy cukier puder dokładnie mieszając. Na końcu wlewamy wodę różaną. Zróbcie test gęstości lukru. Nożem narysujcie kreskę na lukrze, jeśli w ciągu 10 sekund powierzchnia się wygładzi, lukier ma odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dodajcie więcej cukru pudru/wody różanej. Ciasteczka lukrujemy, dekorujemy malinami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pod wpływem powietrza ciasteczka będą twardnieć, po upływie kilku godzin dobrze jest je przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać do 14 dni, w temperaturze pokojowej. Przepis znajduje się również na moim blogu: http://candycompany.pl/francuskie-ciasteczka-migdalowe-z-malinami-calissons-daix/
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]