Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy - składniki:
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy - sposób przygotowania: Do dużej misku lub garnka wbijamy jajka i miksujemy na puch, dodając cukier i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, oraz cynamonem i przyprawą korzenną. Dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy wszystko około 3 minut. W między czasie myjemy, osuszamy i obieramy skórę z pomarańczy. Obieramy ją i kroimy na bardzo małą kosteczkę. Spażamy ją wrzątkiem i odcedzamy z wody na durszlaku. Następnie dodajemy startą na tarce dynię i skórkę z pomarańczy (jeżeli dynia ma dużo wody, warto ja na chwilę wrzucić na durszlak, aby obciekła). Masę wykładamy na blaszkę (forma standart 25x36cm), którą wykładamy folia aluminiową. Pieczemy około 50 minut (warto sprawdzać na twz. suchą zapałką), można trzymać do godziny czasu, w temp. około 180 st. C. Można udekorować ciasto gotoa plolewą czekoladową i posypać kokosem. Forma podania jest dowolna. Rada: Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie składniki się "dotrą".
Zwiastun jesieni: krem z dyni