Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Waniliowa panna cotta z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Waniliowa panna cotta z truskawkami - składniki:
  • Składniki na 6 porcji:
  • 2 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 4 łyżeczek żelatyny
  • 2 i 2/3 szklanki maślanki
  • Składniki na sos:
  • 500 g odszypułkowanych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki vin santo
  • porto
  • lub brandy
Waniliowa panna cotta z truskawkami - sposób przygotowania: Panna cotta: Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka. Żelatynę zalać w małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2 litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę przelać do kokilek. Schłodzić w lodówce przez 4-6 godzin. Sos: Truskawki przekroić na pół, umieścić w rondelku, dodać cukier. Na małym ogniu podgrzewać przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać alkohol. Wystudzić i schłodzić 30 minut w lodówce. Przed podaniem kokilki z deserem zanurzyć na 5-10 sekund w naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Odwrócić i wyłożyć panna cottę na talerze. Wokół każdej rozlać sos truskawkowy.
Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser