Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem
Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem - składniki:
Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy składniki ciasta, wylepiamy nim formę na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel. Cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10 minut, mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy śmietankę. Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z orzeszkami.
Robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy
polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
- Ciasto czekoladowe:
- 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
- Słony karmel fistaszkowy:
- czubata szklanka cukru
- szklanka śmietanki kremówki (30%)
- 1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
- Mus z masłem orzechowym:
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
- szklanka śmietanki kremówki (30%)
- Polewa:
- 200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)
- szklanka śmietanki kremówki (30%)
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki