Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem - składniki:
  • Ciasto czekoladowe:
  • 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • Słony karmel fistaszkowy:
  • czubata szklanka cukru
  • szklanka śmietanki kremówki (30%)
  • 1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
  • szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • Mus z masłem orzechowym:
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
  • szklanka śmietanki kremówki (30%)
  • Polewa:
  • 200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)
  • szklanka śmietanki kremówki (30%)
Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy składniki ciasta, wylepiamy nim formę na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel. Cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10 minut, mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy śmietankę. Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z orzeszkami. Robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta