Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron po włosku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron po włosku - składniki: Makaron po włosku - sposób przygotowania: Gotuję w garnku wodę wraz z makaronem (około litr wody na 100 gram makaronu) do momentu wrzenia. Solę wtedy, gdy woda zacznie wrzeć (mniej więcej pół łyżeczki soli). Aby nie dopuścić do sklejania się makaronu, cierpliwie czekam przez krótki okres czasu i mieszam makaron. Po ewentualnym skosztowaniu w celu sprawdzenia jakości makaronu, z garnka przelewam go do sita i odcedzam wodę. Sos: Przygotowuję pomidory - zalewam je wrzątkiem, po około dwóch lub trzech minutach wyjmuję i delikatnie obieram ze skórki. Usuwam niepotrzebne części, kroję na mniejsze kawałki. Siekam cebulę w małe części, wrzucam na rozgrzaną patelnię z kroplą oliwy z oliwek- szklę do uzyskania ładnego, złotego koloru i aromatu. W połowie procesu dodaję również na patelnię posiekany drobno ząbek czosnku, posiekane pomidory a następnie urozmaicam mieszankę przyprawami, solą, pieprzem, świeżą bazylią cały czas mieszając. Niekiedy dodaję łyżkę przecieru pomidorowego ze słoiczka, by (jeśli potrzeba) smak pomidorów był intensywniejszy.

Informacje o Makaron po włosku

  • Jak ugotować makaron we włoskim stylu?

    Jak ugotować <strong>makaron</strong> we <strong>włoskim</strong> stylu?

    , że makaron stanie się zbyt śliski i sos - zamiast go oblepiać i nadawać mu smak - będzie z niego spływał. W trakcie gotowania (a szczególnie przez pierwsze kilka minut) należy też co jakiś czas przemieszać makaron. Jeśli tego nie zrobimy, może przywrzeć do dna naczynia lub się posklejać. Makaron do

  • Lubisz włoskie smaki? Zobacz jak łatwo zrobić pizzę czy domowy makaron we włoskim stylu!

    Lubisz włoskie smaki? Zobacz jak łatwo zrobić pizzę czy domowy <strong>makaron</strong> we <strong>włoskim</strong> stylu!

    Jak zrobić domową pizzę? Często zamawiacie pizzę lub kupujecie gotową? Warto spróbować swoich sił i przygotować domową pizzę. Największym wyzwaniem może być zagniecenie ciasta, jednak przy odrobinie wprawy, na pewno wam się uda. Zalecą domowej pizzy je

  • To już pewne - makaron nie tuczy! Są nowe badania

    To już pewne - makaron nie tuczy! Są nowe badania

    Pewnie nieraz słyszałaś, że makaron jest jednym z bardziej tuczących produktów i ze względu na dużą zawartość węglowodanów powinnaś go unikać. Wyniki najnowszych badań mówią, że to nieprawda! Czy makaron tuczy? To warto wiedzieć! Włoscy naukowcy dowiedli, że jedzenie makaronu nie powoduje nadwagi. M

  • Włoski karnawał [KONKURS]

    Włoski karnawał [KONKURS]

    2016 roku! Autorów pięciu najlepszych zgłoszeń nagrodzimy koszami pełnymi smakołyków ufundowanymi przez Lidl. W każdym koszu znajdą się następujące produkty: Makaron Cannelloni Włoskie ciasteczka sort. Spaghetti Tricolore HWG Oliwki Bella di

  • Łosoś

    Łosoś

    już można go połączyć z makaronem. Wbrew włoskiemu kanonowi do tej rybnej pasty lubię dodatek parmezanu. W walce z nudą sprzyjają nam zmienne dodatki: białe wino, łyżka musztardy albo pasty pomidorowej, ząbek czosnku, czarny pieprz, kapary, zielony groszek i obrany bób

  • Szynka szwarcwaldzka za pół ceny, węgierska kiełbasa... 7 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    Szynka szwarcwaldzka za pół ceny, węgierska kiełbasa... 7 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach

    reggiano doskonale sprawdza się w sałatkach czy na kanapkach. Świetnie też pasuje do makaronu, o czym możesz przekonać się, przyrządzając makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu (spaccatelli możesz zastąpić np. makaronem spaghetti). Włoski ser doskonale smakuje w tartach, np. tarcie w