Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaronowa uczta
Makaronowa uczta - składniki:
Makaronowa uczta - sposób przygotowania:
Przepis 1: Makaron ugotować al dente. Borowiki pokroić. Na rozgrzany ok. 2 łyżki oliwy wrzucić grzyby i podsmażyć, doprawić solą i zdjąć z patelni. Na tą samą rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i smażymy krewetki z dwóch stron ok. 4 min, w czasie smażenia dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy grzyby i doprawiamy całość pieprzem i dodać pietruszkę. Zdjąć z ognia i dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać. Makaron odcedzić. Przepis 2: Makaron ugotować al dente. Na patelni szpinak zalewamy ok. 3 łyżkami wody i gotujemy ok. 2 minuty. Następnie odsączyć na sitku i posiekać na dosyć duże kawałki. Kurczaka kroimy na kostkę i smażymy na oliwie aż się zarumieni, dodać drobno posiekany czosnek. Następnie do kurczaka dodajemy szpinak, śmietanę i estragon całość podgrzewamy następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Ugotowany makaron odcedzamy i skraplamy oliwą. Następnie dodajemy do niego zawartość z patelni i mieszamy.
Wykończenie: Na dużym półmisku wykładamy najpierw nasz 1 przepis. Wykładamy makaron i polewamy go sosem z patelni. Na drugiej połowie półmiska wykładamy 2 przepis. Całość dekorujemy natką pietruszki. Cała rodzina może zasiąść do stołu i skosztować pysznych makaronów.
- 1. Krewetki i borowiki:
- 200g makaronu farfalle (znany jako kokardki)
- szklanka borowików
- ok. 10 sztuk krewetek
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- posiekana zielona pietruszka
- 4 łyżki oliwy
- 1.3 szklanki śmietanki do sosów 12% lub 18%
- 2. Kurczak i szpinak:
- 200g makaronu tagliatelle
- jedna pierś z kurczaka
- 50g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego estragonu
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki śmietanki do sosów 12% lub 18%
Informacje o Makaronowa uczta
-
Kontrast czy harmonia - główne zasady doboru wina do makaronu
z najwyższej jakości makaronem Malma, który stanowiąc bazę potrawy, podkreśli jej włoskość. Korzystając z powyższych rad, w tym przypadku doskonałym dopełnieniem makaronowej uczty będzie lekko czerwone i mało kwasowe wino, jak na przykład popularny Merlot, który świetnie pasuje do sosów pomidorowych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki