Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka 'Italia'

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka 'Italia' - składniki:
Zapiekanka 'Italia' - sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżką oleju, odcedzić, lekko ostudzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wykroić twarde środki i pokroić w kostki, doprawić solą i pieprzem. Podobnie pokroić ugotowaną szynkę. Jajka zmiksować ze śmietaną, mlekiem, szczyptami soli i pieprzu. Zioła i jarzyny zielone umyć oraz drobno pokroić. Do podłużnej formy żaroodpornej wlać nieco oleju, natłuścić dno i ścianki boczne, wyłożyć 1/3 pomidorów, posypać zieleniną, szynką, przykryć częścią makaronu i czynności te powtarzać jeszcze dwa razy, z tym że na wierzchu nałożyć makaron, przykryty dodatkami, ułożonymi starannie w trzech kolorach, zgodnie z układem barw flagi Włoch: zielenina, potem makaron sam, potem - pomidory i to wszystko podlać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać 20 minut. Po wyciągnięciu zmiksować ser z czterema łyżkami śmietany i tak otrzymany sos nałożyć na środkowy pas zapiekanki, imitując kolor biały obok zielonego i czerwonego, doprawionego jeszcze dodatkowo ketchupem. Gotową zapiekankę podawać lekko przestudzoną.