Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tagliatelle z omułkami
Tagliatelle z omułkami - składniki:
Tagliatelle z omułkami - sposób przygotowania:
Przebrane (otwarte, połamane należy wyrzucić, gdyż raczej są nieświeże) i oczyszczone małże wrzucić do wrzącej wody i gotować dopóki się nie otworzą.
Odcedzić zostawiając około szklanki wody - w niej zostanie sporo aromatu do sosu. Jeśli są nieotwarte muszle, należy je wyrzucić. Wyjąć z muszli mięso małży. posługując się palcami, można posłużyć się muszlą tak jak szczypcami. Zostawić około 1/3 małży w muszlach.
Rozgrzać oliwę, zrumienić na niej czosnek, dodać część pietruszki i małże. Wlać wino, wodę z małży, dodać pokrojone pomidory z sosem, doprawić pieprzem. Dusić pod przykryciem do zredukowania sosu, powinien być na tyle gesty by oblepiać makaron. Pod koniec duszenia dodać resztę pietruszki i ewentualnie doprawić solą.
W międzyczasie ugotować makaron, najlepiej al dente. Odcedzić i dodać do patelni z sosem. Wymieszać dokładnie i natychmiast podawać. Makaron niestety bardzo szybko stygnie.
- 3/4kg omułków
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- 2/3 szklanki wina
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 250g świeżego makaronu z sepią
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki