Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tagliatelle z omułkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tagliatelle z omułkami - składniki:
Tagliatelle z omułkami - sposób przygotowania: Przebrane (otwarte, połamane należy wyrzucić, gdyż raczej są nieświeże) i oczyszczone małże wrzucić do wrzącej wody i gotować dopóki się nie otworzą. Odcedzić zostawiając około szklanki wody - w niej zostanie sporo aromatu do sosu. Jeśli są nieotwarte muszle, należy je wyrzucić. Wyjąć z muszli mięso małży. posługując się palcami, można posłużyć się muszlą tak jak szczypcami. Zostawić około 1/3 małży w muszlach. Rozgrzać oliwę, zrumienić na niej czosnek, dodać część pietruszki i małże. Wlać wino, wodę z małży, dodać pokrojone pomidory z sosem, doprawić pieprzem. Dusić pod przykryciem do zredukowania sosu, powinien być na tyle gesty by oblepiać makaron. Pod koniec duszenia dodać resztę pietruszki i ewentualnie doprawić solą. W międzyczasie ugotować makaron, najlepiej al dente. Odcedzić i dodać do patelni z sosem. Wymieszać dokładnie i natychmiast podawać. Makaron niestety bardzo szybko stygnie.