Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z krewetkami i boczkiem we włoskim stylu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z krewetkami i boczkiem we włoskim stylu - składniki:
Makaron z krewetkami i boczkiem we włoskim stylu - sposób przygotowania: Boczek zrumień z obu stron i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu). Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (uważaj, żeby nie rozgotować, powinien być al dente). Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund. Dodaj krewetki. Smaż ok. 10-15 minut aż krewetki zaczną się rumienić. Dodaj sos chili. Przypraw solą do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, przyprawę chili i pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszaj. Przed podaniem posyp kawałkami chrupiącego boczku. Wskazówki: Krewetki możesz wcześniej zamarynować w 2-3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów i łyżce soku z cytryny.
Krewetki w kokosowej panierce