Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka chlebowa

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka chlebowa - składniki:
  • "10 dag zmielonego ususzonego razowego chleba
  • 10 dag zmielonych lub startych migdałów
  • 15 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych lub miałko utłuczonych goździków
  • 3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • szczypta soli do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej do posypania babki: 2 łyżki cukru pudru"
Babka chlebowa - sposób przygotowania: 14 jajek rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, wbić 1 całe jajko i, nadal miksując, porcjami dosypywać migdały. Pulchną masę połączyć ze zmielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, dodając porcjami, połączyć z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak