Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kiełbasa w sosie karmelowym
Kiełbasa w sosie karmelowym - składniki:
Kiełbasa w sosie karmelowym - sposób przygotowania:
Cebulę obrać, nadkroić na krzyż i wbić w nią goździki. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą zalać 3 szklankami posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu około 40 min. Następnie ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Przygotować sos: rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 min. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę. 1/2 szklanki wywaru połączyć z 1 1/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos, dodać rodzynki i gotować, mieszając, na małym ogniu około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zagotować, włożyć kiełbasę, podgrzać i podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką.
- 70 dag białej kiełbasy
- 1 cebula (10 dag)
- 1 liść laurowy
- 10 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
- sól
Sos: 1 1/2 łyżki masła - 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki