Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kiełbasa w sosie karmelowym

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kiełbasa w sosie karmelowym - składniki:
Kiełbasa w sosie karmelowym - sposób przygotowania: Cebulę obrać, nadkroić na krzyż i wbić w nią goździki. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą zalać 3 szklankami posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu około 40 min. Następnie ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Przygotować sos: rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 min. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę. 1/2 szklanki wywaru połączyć z 1 1/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos, dodać rodzynki i gotować, mieszając, na małym ogniu około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Zagotować, włożyć kiełbasę, podgrzać i podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką.