Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ragout z kiełbasą rawską

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ragout z kiełbasą rawską - składniki:
Ragout z kiełbasą rawską - sposób przygotowania: Brokuły opłukać, ugotować (5 min) w lekko posłodzonej i posolonej wodzie, aby pozostały jędrne, osączyć i podzielić na małe różyczki. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Groszek i szparagi osączyć, pozostawiając po 3 łyżki zalewy. Szparagi pokroić na 3-centymetrowe kawałki.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w paski. Cebulę zeszklić na margarynie, dodać pieczarki i smażyć, mieszając, około 5 min. Wsypać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Małymi porcjami, cały czas mieszając, wlewać mleko, a następnie śmietankę oraz zalewę z groszku i szparagów, tak aby powstał gładki, jednolity sos.
Serek topiony pokroić na małe kawałki, włożyć do gorącego sosu i wymieszać. Włożyć kiełbasę, groszek, szparagi, brokuły oraz koperek. Przyprawić pokruszonym tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kokilki wysmarować margaryną, włożyć do nich ragout, posypać startym serem i zapiekać 20-35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z bagietką.