Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ragout

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ragout - składniki:
Ragout - sposób przygotowania: Marchewki oczyścić, umyć, ugotować w małej ilości posolonej wody, ostudzić i pokroić w kostkę (wywar zachować). Kalafior oczyścić, umyć, ugotować z dodatkiem cukru również w małej ilości posolonej wody, starannie osączyć (wywar zachować), podzielić na małe różyczki, cieńsze łodyżki pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać 1 1/2 łyżki masła, zeszklić cebulę, następnie włożyć pieczarki i usmażyć.
Do sosu beszamelowego wlać 1 szklankę połączonego wywaru z marchewki i kalafiora, włożyć warzywa, gotować na małym ogniu (3-5 min).
Przyprawić oregano, vegetą, pieprzem i solą. Sos połączyć ze śmietaną. Jajka obrać, pokroić w plastry, włożyć do sosu i zagrzać. Zdjąć z ognia, połączyć z natką pietruszki oraz koperkiem.
Podawać jako ciepłą przystawkę z pieczywem albo jako danie główne z ryżem ugotowanym na sypko czy purée ziemniaczanym.

Informacje o Ragout

  • Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

    Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

    Charakterystyczny smak tego dania zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie - w postaci licznych wariacji. W odróżnieni

  • Potrawka z kurczaka - gulaszowe co nieco na każdą okazję [PRZEPIS]

    Potrawka z kurczaka - gulaszowe co nieco na każdą okazję [PRZEPIS]

    jeszcze można zrobić z mięsa, które zostało ci po rosole. Potrawka: bliźniaczka francuskiego ragout? Potrawka jest bardzo podobna do francuskiego dania ragout. Ragout robi się z mięsa (także z dziczyzny, drobiu czy ryb), warzyw i różnego rodzaju przypraw. Wszystko zwykle pływa w gęstym sosie z

  • Kurczaczek czy jagnięcinka?

    Kurczaczek czy jagnięcinka?

    z ricottą oraz wcześniej uprażonymi orzechami pinii. Jagnięcinę wyjmujemy z marynaty i układamy na rozgrzanej patelni grillowej . Grillujemy ją po 3-5 min z każdej strony. Podajemy od razu - z sosem. Ragout z jagnięciny z pappardelle (dla

  • Zima tuż-tuż, a w lasach nadal są grzyby. M.in. jeden bardzo smaczny i uniwersalny gatunek

    Zima tuż-tuż, a w lasach nadal są grzyby. M.in. jeden bardzo smaczny i uniwersalny gatunek

    . Zobaczcie nasze przepisy na dania z boczniaków: Boczniaki z majonezem bazyliowym Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami Grzybowy stroganow Ragout z boczniakami Świąteczne boczniaki z burakami

  • Gulasze w wydaniu międzynarodowym - idealne na chłodne dni

    Gulasze w wydaniu międzynarodowym - idealne na chłodne dni

    gotujemy aż lekko zmięknie. Na koniec dorzucamy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zostawiamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Francuskie ragout Termin ragout wywodzi się z Francji. Zazwyczaj mianem tym określa się tradycyjny gulasz z

  • Smak Węgier

    Smak Węgier

    . Leczo to rodzaj warzywnego ragout, którego podstawowymi składnikami są papryka, pomidory i cebula. Często porównuje się je do francuskiego ratatouille, ale obydwu potrawom jednak do siebie daleko. Leczo w kuchni węgierskiej podaje się jako dodatek do dania głównego lub serwuje jako samodzielny posiłek

  • Jak młody bób

    Jak młody bób

    warzywnych ragout, czy w postaci purée z miętą do kotlecików jagnięcych - wylicza Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom PIW-u. W polskiej tradycji jest inaczej. Bób zwykle kupujemy w woreczkach, gdy jest już dojrzały, gruby oraz pękaty. Potem go po prostu gotujemy i zjadamy

  • Sezon na grzyby

    Sezon na grzyby

    . Ragout z maślaków 50 dag maślaków, 2 cebule, 10 dag wędzonego boczku, łyżka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, 200 ml bulionu warzywnego, łyżeczka mąki, natka pietruszki, tymianek, cukier, pieprz, sól Grzyby oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na