Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa migdałowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Zupa migdałowa - składniki:
Zupa migdałowa - sposób przygotowania: Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórek, tłuczemy i ucieramy w mikserze na gęstą masę. Ucierając, dodajemy co pewien czas po parę kropli wody. Pod koniec ucierania dodajemy kilka łyżek gorącego mleka. Całość wlewamy do garnka i gotujemy ok. 20 min. Dodajemy pozostałe mleko, sól i cukier. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami.

Informacje o Zupa migdałowa

  • Świąteczne "must have" - orzechy

    Świąteczne "must have" - orzechy

    , pekan, migdały, macadamia i pinii. Możemy bawić się smakami i teksturą orzechów. Doskonale sprawdzą się również gotowe orzechowe mieszanki. Wigilijna zupa migdałowa Składniki (na 4 porcje): 200 g  Migdałów Bakalland 1 litr mleka 40 dag  ryżu 1 łyżka masła Sól do smaku Ilość migdałów dzielimy

  • Migdały i inne specjały

    odstawić na ok. pół godziny. Kiedy się namoczą, skórka "spuchnie" na ziarnach i da się łatwo usunąć palcami. Zupa migdałowa 200 g migdałów bez skórki 1 litr mleka cukier do smaku

  • Bakalie - świąteczny "must have" nie tylko w kuchni

    Bakalie - świąteczny "must have" nie tylko w kuchni

    . Przepis na wigilijną zupę migdałową To jedna z tradycyjnych staropolskich zup wigilijnych. Duża ilość migdałów miała zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejny rok. Wśród gości popularne były zawody, w których dokładnie liczono ilość migdałów w porcji. Wygrywał ten, kto na swoim talerzu miał ich najwięcej

  • Wigilia regionalnie

    Wigilia regionalnie

    razy przez maszynkę. Wymieszaj z roztopionym masłem, miodem i śmietaną. Dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Lekko podgrzej i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Zupa migdałowa ze Śląska Przygotuj: - 150 g migdałów, - 2 l mleka, - 4 łyżki cukru, - 1