Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta dyniowa Torta di zucca

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Tarta dyniowa Torta di zucca - składniki:
Tarta dyniowa Torta di zucca - sposób przygotowania: Obierz dynię, miąższ pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka. Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na 2 cienkie krążki. Większym krążkiem ciasta wyłóż natłuszczoną formę na tartę, w środku rozsmaruj nadzienie dyniowe, Wygładź wierzch.
Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Jeśli chcesz, aby ciasto było zupełnie takie samo jak w Toskanii, skrop je wodą różaną.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości