Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków - składniki:
  • 2 kolby cykorii
  • miska liści sałaty (najlepiej 2 lub 3 rodzajów)
  • 1/2 małego selera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • 20 dag boczniaków
  • 2 łyżki zwykłej oliwy
  • 1/2 filiżanki oliwy anyżowo-cytrynowej
  • sól
  • pieprz
Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków - sposób przygotowania: Z cykorii wytnij gorzki głąb, kolbę pokrój w plasterki. Liście sałat porwij na kawałki, selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Cebulę obierz i posiekaj. Boczniaki przekrój wzdłuż i podsmaż na oliwie. Połącz wszystkie składniki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej oliwą anyżowo-cytrynową.