Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żeberka jagnięce z grilla

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Żeberka jagnięce z grilla - składniki:
  • Marynata:
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • oliwa do smarowania
Żeberka jagnięce z grilla - sposób przygotowania: Zrób marynatę: w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko posiekane (lub przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku oraz oregano. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Do marynaty włóż umyte i osuszone mięso, naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 2 godziny do lodówki. W tym czasie kilkakrotnie odwracaj mięso w marynacie.
Rozgrzej grill, ułóż na nim osączone z marynaty żeberka. Piecz, aż staną się złocistobrązowe. W trakcie pieczenia co jakiś czas mięso odwracaj, aby przyrumieniło się równomiernie i smaruj je oliwą (możesz także skrapiać żeberka marynatą).
Do upieczonego mięsa podawaj białe pieczywo, np. ciabattę lub pitę, i czerwone wino. Polecamy greckie wino Namea (szczep Agrorgitiko) o owocowym aromacie z lekką nutą cynamonu i wanilii.