Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Scaltsounia (ciastka greckie)

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (26 głosów)

Scaltsounia (ciastka greckie) - składniki:
Scaltsounia (ciastka greckie) - sposób przygotowania: Zdejmij skórkę z orzechów i migdałów, posiekaj je lub grubo zmiel. Dodaj cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrób ciasto: wymieszaj wodę, olej, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieć z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkuj je na grubość palca, wytnij kwadraty, na każdym ułóż porcję nadzienia. Rogi ciastek zagnij do środka i sklej nad nadzieniem. Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze, piecz 15 minut w temp. 170°C. Ostudź, posyp cukrem pudrem. Także i te ciastka możesz po upieczeniu zanurzyć w wodzie różanej.

Informacje o Scaltsounia (ciastka greckie)

  • Menu dnia z greckimi ciastkami

    Menu dnia z greckimi ciastkami

    ciastek przygotowuje się z migdałów i orzechów. Zobacz przepis na: Scaltsounia - ciastka greckie

  • Bałkańskie menu dnia

    Bałkańskie menu dnia

    . Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie, co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem. Autor: Goran Milosevic Orzechowo-migdałowe korzenne nadzienie do ciastek zadowoli największego łasucha. Gotowe wypieki możesz zanurzyć w wodzie różanej lub posypać cukrem pudrem. Scaltsounia (ciastka greckie) Ciasto: 1

  • Greckie wakacje w kuchni

    Greckie wakacje w kuchni

    lub posypać cukrem pudrem. Scaltsounia (ciastka greckie) Ciasto: 1 filiżanka oliwy 1 filiżanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 50 dag mąki cukier puder. Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 5 mielonych goździków Zdejmij skórkę z