Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z porami

Autor
A A A
  • Tarta z porami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (27 głosów)

Tarta z porami - składniki:
Tarta z porami - sposób przygotowania: Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Ułóż je w okrągłej formie. Dokładnie umyj pory, otrząśnij z wody i pokrój w talarki. Na patelni z rozgrzanym olejem duś pory pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dopraw solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Ułożone w formie do pieczenia ciasto nakłuj gęsto widelcem, ułóż na nim ostudzone pory. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piecz około 40 min.
Tartaletki z konfiturą z czerwonej cebuli

Informacje o Tarta z porami

  • Menu dnia z pyszną tartą

    Menu dnia z pyszną tartą

    śmietaną. Czy na zimno, gdy składniki "zasklepią się" i "przejdą" swoimi aromatami. Przeczytaj przepis na tartę z porami Pudding konsystencją i smakiem przypomina budyń. Ten w wersji z kaszy manny i przygotowany na bazie śmietanki ma nie waniliowy, ale kremowy i nieco mleczny smak

  • Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

    wyłącznie domeną Francuzów. Belgowie najczęściej przygotowują tzw. flamiche , czyli tartę z porami i serem. Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina gałki

  • Menu dnia

    Menu dnia

    jeszcze nie wszystko. Na całość sypiemy słodki cukier puder. Dzieło skończone i gotowe do skosztowania. Zobacz przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem   Zobacz też menu dnia na: sałatkę ziemniaczaną z brokułami (wersja wiosenna), tartę z porami zapiekanymi ze śmietaną i serem oraz

  • Tanio i ze smakiem

    Tanio i ze smakiem

    ciepło, czy to zapiekane (np. w pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine . Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory 1 szklanka kwaśnej

  • Słona gruszka

    plastry gruszki, posypać orzechami i pokruszonym serem. Można też podawać indywidualne łódeczki cykorii napełnione serem, gruszką i orzechami jako finger food. Tarta z porem i gruszkami ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

  • Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

    Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

    Ta tarta może stanowić prosty, sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno. Tarta z porami Składniki: 30 dag mąki 18 dag masła lub margaryny łyżka oliwy lub oleju 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią) 15-20 dag średnio tłustego