Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa cebulowa francuska

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Zupa cebulowa francuska - składniki:
Zupa cebulowa francuska - sposób przygotowania: Masło stop w rondlu i wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Duś, mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię.
Mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu około 30 minut.
Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień.
Gdy cały płyn wyparuje, dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy zupa jest już gotowa, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, wrzuć na wierzch grzanki z bułki i posyp tartym serem. Zapiekaj kilka minut w temp. 80°C. Wyjmij z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.
Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa