Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Omlet Piperade z warzywami i szynką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Omlet Piperade z warzywami i szynką - składniki:
Omlet Piperade z warzywami i szynką - sposób przygotowania: Papryki obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i pokrój w paski. Cebule posiekaj. Sparzone pomidory obierz i pokrój na połówki, po czym usuń pestki, a miąższ pokrój na kawałki. Czosnek rozgnieć. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć paprykę i cebulę, zmniejsz ogień. Po 3-4 minutach dodaj pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy, przypraw solą i papryką w proszku. Duś 10 minut na małym ogniu. Wyjmij tymianek i liść laurowy. Jajka ubij na omlet i wlej na rozgrzany tłuszcz na osobnej patelni. Kiedy nabiorą konsystencji kremu, dodaj piperadę i smaż, mieszając, aż się zetną. Przypraw solą i ostrą papryką w proszku. Do piperady możesz dodać szynkę bajońską (jeśli cię na nią stać) lub zwykłą szynkę - no, ale to już oczywiście nie to samo.
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!