Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola pod kołderką

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Sola pod kołderką - składniki:
Sola pod kołderką - sposób przygotowania: Sole obierz ze skórki, odfiletuj, wyrównaj brzegi filetów. Ryby osusz, pokrój w ukośne paseczki, włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki.
Pieczarki oczyść, pokrój na kawałki. Ciasto rozmroź i przytnij do kształtu formy, dodając dookoła po 2 cm marginesu na zawinięcie brzegu.
Filety oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z pieczarkami, włóż do wysmarowanej masłem formy. Skrop sosem ostrygowym.
Brzeg formy posmaruj roztrzepanymi żółtkami. Formę przykryj ciastem (mocno dociśnij ciasto do brzegów formy). Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij radełkiem paseczki i ułóż na cieście wzór kratki. Również kratkę posmaruj żółtkiem. Ciasto ponakłuwaj igłą, aby mogła uchodzić para wydzielająca się w trakcie pieczenia.
Wstaw na godzinę do lodówki, a potem upiecz (20 minut) w temp. 220°C.